“Ik wil in Dé Cloud!” Maar, welke wolk kiest u?!

 In Blogs

Regelmatig zit ik bij relaties aan tafel die, op mijn vraag of er nog plannen zijn om de ICT-omgeving te vernieuwen, zeggen: “Ik wil in de cloud!” Als ik dan vraag wat ze graag in de cloud willen, dan valt het vaak stil. En daarna volgen er vragen als: “Is de cloud niet gewoon dé cloud?” “Zijn er meerdere keuzes dan?” “De cloud maakt alles toch makkelijker voor ons en niet ingewikkelder”?

Dan gaan we er samen maar eens even voor zitten, om wat dieper op “de cloud” in te gaan. Want nee, de cloud is niet “gewoon” dé cloud. Om te beginnen zijn er de verschillende lagen, SaaS, PaaS en IaaS.

Soms kijkt mijn gesprekspartner me dan met grote ogen aan. SaaS, PaaS, IaaS ……. ????? Dus maar even een toelichting geven op de verschillende cloudlagen.

In het geval van SaaS, ookwel Software-as-a-Service, bieden leveranciers software aan via het internet waarvoor klanten vaak betalen op basis van een abonnement. Naar het onderhoud, de service en de support heeft de klant geen omkijken meer en er hoeft geen dure software meer te worden aangekocht. Uiteraard is zo’n abonnement wel een doorlopende kostenpost. Bekende SaaS oplossingen zijn bijvoorbeeld Office 365, Exact Online Boekhouden en Salesforce CRM.

PaaS staat voor Platform-as-a-Service. Hierbij is het mogelijk om, snel en eenvoudig, een platform op te zetten. Dit platform kan volledig worden afgestemd op de behoeften van de klant. Met behulp van virtualisatie kan bijvoorbeeld heel snel een extra database-, web- of mailserver worden uitgerold. Dit zorgt voor veel flexibiliteit binnen uw ICT-omgeving, maar vraagt wel kennis en ervaring van degene dit deze werkzaamheden moet verrichten.

En dan is er nog IaaS, ofwel Infrastructure-as-a-Service. In deze laag staan vooral de servers, netwerken, opslag en andere infrastructuuronderdelen die worden aangeboden via een virtualisatie of hardware-integratie. De klant heeft in dit geval volledige vrijheid over de hardware, maar net als bij PaaS moet er wel voldoende kennis en ervaring aanwezig zijn om het platform goed te kunnen onderhouden.

Soms duizelt het mijn gesprekspartners. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de keuzes voor een Private, Public of Hybride Cloudomgeving.
Ik geef daarop dan nog een korte toelichting op deze verschillende cloudtypes. Ik leg daarbij uit dat de klant bij een Public Cloud gebruik maakt van de standaard mogelijkheden en voorwaarden van een clouddienstverlener. Bij een Private Cloud wordt er door de leverancier een “cloudachtige” infrastructuur ontworpen binnen een datacenter. Door gebruik te maken van een combinatie van beiden, komt men uit bij een Hybride Cloud.

Ik raad mijn gesprekspartner aan, om één en ander even te laten bezinken. We praten er op een later moment over verder. Wel geef overhandig ik hem onze whitepaper “The Cloud or not The Cloud” en geef ik hem in overweging een Cloud Scan uit te laten voeren.

Hij is wellicht enigszins teleurgesteld, dat het ondanks alle reclames die hij hoort en leest, toch niet zo is dat hij zo maar even simpel over kan stappen naar Dé Cloud. Maar het heeft hem stof tot nadenken gegeven en we praten er binnenkort over verder.

Sophie van Mil

Start typing and press Enter to search

Marja